Bazen derste tahtaya kalkınca basit bir sorguyu bile yapamazsınız. Üzülmeyin derim, aldırmayın benim gibi 🙂 konumuza dönersek hem öğreniyorum hem anlatıyorum aslında VTYS gerçekten büyük bir alan.Veri tabanı tasarımı ve normalizasyon kuralları vardır. Bu kurallar veri tabanımızın nasıl tasarlanacağını belirleyen kurallardır ayrıca veri tabanında veri tekrarını ve veri kaybını önler. Bu kuralları uygulamak zorunda değiliz ama bu bir standarttır ve uygulanır.
Veri Tabanı Tasarımı
- Depolanacak Veriler Belirlenir
- Tablolar Oluşturulur
- Anahtar Sütunlar Belirlenir
- Tablolar Bölünür(Tekrar Eden Kayıtlar İçin)
- İlişkiler Kurulur
İlişkisel Veri Tabanında Kavramsal Tasarım
Üst düzey kavramsal tasarım yapılır. En çok ER(Entity Relationship-Varlık İlişki) diyagramı kullanılır. ER diyagramında temel üç başlık vardır.
- Varlık: Var olan ve benzerlerinden ayırt edilebilen her şeye varlık deriz.Birden fazla varlığın oluşturduğu küme ise varlık kümesidir. Örn: Sehpa, koltuk, masa, insan vb.
- Nitelik: Varlığın sahip olduğu nitelikler diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse Hoca adı, hoca sandalyesi bunlar hoca varlığının nitelikleridir. Bir niteliğin değeri her bir varlık için farklı ise bu anahtar niteliktir. Örneğin vatandaş farklı tcno’ya sahip olacağı için tcno anahtar niteliktir. Eğer bir niteliği değeri farklı kişiler için aynı ise bu da çok değerli niteliktir.
- Domain: Niteliklerin alabileceği değerlerin aralığıdır.
- İlişki: Farklı varlıklar arasında olan ilişkileri ifade eder.
Hoca-Ders ER modeli
Aşağıdaki tabloda varlık-ilişki modelinde kullanılan semboller verilmektedir.
Varlık Kümesi
Nitelik
Anahtar Nitelik
İlişki
Çok Değerli Nitelik
Zayıf Varlık Kümesi
Böylece hepsini görmüş olduk. Bir sonra ki yazımız da ER modelinin tablolara dönüştürülmesini ve Normalizasyonun amaçlarını anlatacağım. İyi çalışmalar 🙂
Geri bildirim: Normalizasyon'un Amaçları Normalizasyon Kuralları