Geçen hafta bir sıkıntıyla karşılaştım ve sorunun çözümü pivot kullanımı oldu. Size bu yazımda, neden pivot kullanma ihtiyacı duydum? Nasıl çözdüm? Sorularına cevap vereceğim. İhtiyaç duymadan oturup hadi bugün sql de pivot yapayım diyeceğiniz bir konu değil. Pivot kullanıyorsanız tablo yapınızda bir sorun olabilir. Ya da istediğiniz veri setini elde etmek için kullanmanız mecburi olabilir. Yazıma, üzerinde işlem yapacağım tabloları oluşturarak başlamak istiyorum. Continue reading “SQL PIVOT KULLANIMI” »
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri kategorisinde yayınlandı
Veritabanı İlişkisel Tablolar ( RESİMLİ – BONUSLU )
Herkese merhaba arkadaşlar. İnanın yazmayı çok özlemişim. İş yoğunluğu ve yorgunluk (bahane olamaz ama) beni alıkoydu. Bende böyle güzel ve yeni başlayanlar için yararlı olabilecek bir konu seçtim. Veritabanının ilişkisel olması neden işimize yarar? İki tablo arasında nasıl bir bağlantı olabilir. Indexleme nedir? Ne işimize yarar? Bence yeni başlayanlar için güzel sorular ne dersiniz 🙂 Continue reading “Veritabanı İlişkisel Tablolar ( RESİMLİ – BONUSLU )” »
VTYS Trigger ile Stored Procedure İç İçe Yazmak
Ders çalışırken yine yeni bir şeyler denedim, umarım sınavda bu tarz şeyler çıkar, yaptığım işlem bir procedure yazmak ve bu procedure içinde update işlemi yaparken trigger ‘ın update tetikleyicileri ile istediğimiz işlemleri kontrol etmek, eğer Trigger ve Stored Procedure ne diyorsanız bir önceki yazıyı inceleyebilirsiniz.
İlk olarak bir tablo oluşturun, adı ‘ atm ‘ olacak. Continue reading “VTYS Trigger ile Stored Procedure İç İçe Yazmak” »
VTYS Genel Tekrar (T-SQL)
Transaction
Transaction olayını bir banka örneği ile anlatalım, diyelim ki bir müşteri kendi hesabından başka bir hesaba 1500 TL para transferi gerçekleştiriyor. Bu işlemin iki adımı vardır. İlk adım kişinin hesabından transfer edilecek olan 1500 TL hesabından düşülmeli, ikinci adım ise gönderdiği hesaba +1500 TL eklenmesi işlemi, bunlar birbiriyle ilişkili durumlardır. Bu işlemlerden birisi gerçekleşirken diğeri gerçekleşmez ise büyük sorunlar yaşanabilir, transfer edilen tutar 15.000 TL de olabilirdi! Bu gibi durumlarda eğer bir sorun var ise işlemde ROLLBACK denilen bir işlem uygulanır, bu işlem yapılan işlemleri tablolara fiziksel olarak işlenmesini önler ve geri alır. Tabi bir de COMMIT işlemi var. Bu işlem ise yapılan bütün işlemleri fiziksel tablolara kayıt eder, işlemi normal bir şekilde tamamlar.
Mesela:
begin transaction update bolum set ckgrade=120 select * from bolum rollback
bolum tablosundan ckgrade alanının hepsini 120 olarak değiştiren bir ifade, rollback yazarsak alttaki select ile listelendiğinde görürüz fakat fiziksel tablo değişmez. Continue reading “VTYS Genel Tekrar (T-SQL)” »
Sql Server Hızlı View Oluşturma ve Sorgularda Kullanma
Hızlı ve pratik bir şekilde View oluşturmayı kısa ve öz bir şekilde anlatmaya çalışacağım. View işimizi çok kolaylaştıran bir işlemdir. Oluşturduğumuz View’ler fiziksel bir tablo değillerdir. İlişkili tabloların daha işlevsel bir şekilde kullanmamıza yardımcı olurlar.
Continue reading “Sql Server Hızlı View Oluşturma ve Sorgularda Kullanma” »